Gofry wegańskie tego przepisu niewiele różnią się od tradycyjnych. Banan świetnie zastępuje jajko- chyba w każdym przepisie, a ja lubię smaczek jaki dodaje do tych prostych, tanich i pysznych gofrów. Z tego przepisu wychodzi mi 5 gofrów, chociaż to zależy od tego jaką macie gofrownicę. Ja robię 5 i zajadamy 2 dni do kawki. Jeden ma około 160 kcal.
Jeżeli chcesz zrobić wersję nie wegańską zastąp banana jednym jajkiem, możesz też wodę zastąpić mlekiem.
Składniki
150 g mąki
5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
1 duży banan
1, 5 łyżki cukru
50 ml oleju (3 i pół łyżki)
150 ml wody
Sposób wykonania
- Banana rozgnieć bardzo dokładnie widelcem lub mieszadłem miksera do ubijania piany.
- Dodaj cukier i wymieszaj bardzo dokładnie na puszystą masę.
- Dodaj olej.
- Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj wodę i wymieszaj na jednolitą masę.
- Piecz gofry, aż woda przestanie intensywnie parować. Jeżeli za wcześnie otworzysz gofrownicę gofry mogą się rozwarstwiać. Gotowe będą miały ładny, przypieczony kolor.