Wegańskie gofry bez nabiału

Gofry wegańskie tego przepisu niewiele różnią się od tradycyjnych. Banan świetnie zastępuje jajko- chyba w każdym przepisie, a ja lubię smaczek jaki dodaje do tych prostych, tanich i pysznych gofrów. Z tego przepisu wychodzi mi 5 gofrów, chociaż to zależy od tego jaką macie gofrownicę. Ja robię 5 i zajadamy 2 dni do kawki. Jeden ma około 160 kcal.

Jeżeli chcesz zrobić wersję nie wegańską zastąp banana jednym jajkiem, możesz też wodę zastąpić mlekiem.

Składniki
150 g mąki
5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
1 duży banan
1, 5 łyżki cukru
50 ml oleju (3 i pół łyżki)
150 ml wody

Sposób wykonania

  1. Banana rozgnieć bardzo dokładnie widelcem lub mieszadłem miksera do ubijania piany.
  2. Dodaj cukier i wymieszaj bardzo dokładnie na puszystą masę.
  3. Dodaj olej.
  4. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  5. Dodaj wodę i wymieszaj na jednolitą masę.
  6. Piecz gofry, aż woda przestanie intensywnie parować. Jeżeli za wcześnie otworzysz gofrownicę gofry mogą się rozwarstwiać. Gotowe będą miały ładny, przypieczony kolor.

Dodaj komentarz