wegańskie ciasto marchewkowe z resztek po wyciskaniu soku

Nie znoszę marnować czegokolwiek…. Dlatego ciasto powstało z potrzeby zagospodarowania marchewki, która została po wyciśnięciu z niej soku. Dodatkowo lubię wymyślać przepisy, które są proste w wykonaniu i mogą być wykorzystane przez wegan. Pozostałą część wiórków marchewkowych wykorzystuję do gęstej zupy marchewkowo pomidorowej.

Składniki (6 porcji)
50 g cukru
75 ml oleju roślinnego
120 g marchewkowych resztek z wyciskarki
25 g nasion słonecznika
60 g drobno pokrojonego jabłka (pół jabłka) – albo miąższu z wyciśniętego jabłka
1 banan
80 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1 łyżeczki cynamonu

mała forma okrągła o średnicy  około 16 cm

Sposób wykonania

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni
  2. Wymieszaj w jednym naczyniu mąkę proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  3. Zgnieć bardzo dokładnie banana widelcem lub zblenduj go .
  4. Ubij banana z cukrem na pianę.
  5. Ciągle ubijając dodaj olej.
  6. Dodaj marchewkę,jabłko i słonecznik delikatnie wymieszaj.
  7. Dodaj mieszankę z mąką i delikatnie wymieszaj.
  8. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi formy
  9. Piecz około 45 minut w 180 stopniach.
  10. Po ostudzeniu wyciągnij z formy.

Przed podaniem możesz oprószyć cukrem pudrem.

Niewegańska wersja tego ciasta:

Jeżeli zamienisz mąkę pszenną na kukurydzianą uzyskasz dodatkowo bezglutenową wersję tego ciasta.

Dodaj komentarz