pyszne ciasto truskawkowe z musem kokosowym

To ciasto wymaga trochę „zabawy”. Niezbędny jest też blender. Mimo tego, że nie jest najprostszym z deserów (najbardziej skomplikowanym też nie jest) warto jest poświęcić trochę czasu dla tej ogromnej przyjemności delektowania się delikatnym, puszystym, orzeźwiającym ciastem. Wyjątkowo przyjemna jest też struktura musu kokosowego i to delikatne … hmmm nie wiem jak to nazwać… takie jakby chrupanie kokosu

Możesz też spreparować wersję wege omijając bezę kokosową. Możesz podać dwa kremy w pucharkach.

Składniki (blaszka około 15 cm)

beza kokosowa
1 białko
35 g drobnego cukru
50 g wiórków kokosowych
30g białej czekolady

mus kokosowy
200 g wiórków kokosowych
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki żelatyny
100 ml wody do namoczenia wiórków
3 łyżki cukru (albo do smaku)

mus truskawkowy
600 g mrożonych lub świeżych truskawek
3 łyżeczki żelatyny
cukier do smaku

Sposób wykonania

blat bezowy

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż płaską blachę papierem do pieczenia
  2. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę.
  3. Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
  4. Z 3/4 masy uformuj płaski krążek trochę mniejszy niż tortownica, w której będziesz składać ciasto. Z pozostałej masy uformuj małe beziki.
  5. Zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez godzinę i 15 minut. Możesz zostawić w piekarniku do wystudzenia.
  6. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Posmaruj pędzelkiem wystudzony blat bezowy. Odstaw do zastygnięcia czekolady.

mus kokosowy

  1. Zalej wiórki wodą i mleczkiem kokosowym.
  2. Podgrzej – tylko tyle, żeby było ciepłe. Zostaw na kilka – kilkanaście godzin – najlepiej na noc.
  3. Dodaj cukier i podgrzej – tylko tyle, żeby było ciepłe.
  4. Namocz żelatynę w dwóch łyżkach wody.
  5. Przełóż do blendera i miksuj dość długo, aż wiórki będą mocno rozdrobnione.
  6. Rozpuść żelatynę, żeby płynna i dodaj ją do masy kokosowej.
    (Możesz dolać około 2 łyżek gorącej wody i wymieszać).
  7. Zostaw do całkowitego ostygnięcia mieszając od czasu do czasu.

mus truskawkowy

  1. Namocz żelatynę w dwóch łyżkach wody.
  2. Jeżeli używasz mrożonych truskawek włóż je do rondla, zasyp cukrem i pod przykryciem na wolnym ogniu rozmroź i zagotuj. Zmiksuj je na gładka masę.
    Jeżeli używasz świeżych owoców zmiksuj je na gładki mus razem z cukrem.
  3. Rozpuść żelatynę, żeby była płynna. (Możesz dolać około 2 łyżek gorącej wody i wymieszać).
  4. Dodaj żelatynę do masy truskawkowej.

Składanie ciasta

  1. Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę. Połóż okrągły blat bezowy oblany czekoladą.
  2. Zalej masą kokosową. Odłóż do lodówki lub w chłodne miejsce do zastygnięcia.
  3. Przelej przestudzoną masę truskawkową na mus kokosowy. Odłóż do lodówki lub w chłodne miejsce do zastygnięcia najlepiej na kilka godzin.

Beziki, które ci zostały możesz użyć jako ozdobę. Połóż na talerzyk obok kawałka ciasta, albo pokrusz i posyp nimi górę ciasta.

Dodaj komentarz