lekka szarlotka na biszkopcie

To ciasto jest proste, dla mnie idealne w tej prostocie. Przepis jest na małą blaszkę, która ma 16 cm. Szarlotkę dzielę je na 6 porcji. Do jabłek nie dodaję cukru, nawet jeżeli nie są szczególnie słodkie. W tej szarlotce słodycz biszkoptu i kwaskowatość jabłek i śmietanka to dla mnie idealna kompozycja.

Przy okazji przygotuj lekki deser na inne dni

Możesz podwoić składniki na biszkopt i przekroić go w poprzek na 2 blaty i jedną odłożyć szczelnie zawiniętą. Po kilku dniach możesz zrobić równie lekkie ciasto z naturalną galaretką owocową.

Pamiętaj też, że lepiej składniki ważyć niż mierzyć łyżkami, bo…. łyżka łyżce nierówna.

Składniki (6 porcji – około 1400 kcal)

biszkopt
1 jajko duże
18 g mąki pszennej (1, 5 łyżki)
12 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
45 g cukru (3 1/2 łyżki)

masa jabłkowa
4 średnie jabłka
2 łyżeczki żelatyny
90 ml wody (6 łyżek wody)

śmietana kremówka 125 ml
1/2 łyżeczki żelatyny
60 ml wody (4 łyżki)
1-2 łyżeczki cukru pudru.

Sposób wykonania

biszkopt

  1. Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia.
  2. Odmierz mąki i je połącz i wymieszaj.
  3. Rozbij delikatnie jajko i rozdziel białko od żółtka.
  4. Do białka dodaj cukier i ubij na sztywną pianę. Piana musi być bardzo dobrze ubita, inaczej ciasto będzie zbite.
  5. Do sztywnej piany dodaj żółtko i delikatnie wymieszaj, ale tylko tyle, żeby mniej więcej równo je rozprowadzić w pianie.
  6. Dodaj mąki i wymieszaj równie delikatnie.
  7. Przełóż do przygotowanej formy. Wyrównaj powierzchnię.
    Wszystko rób delikatnie bez zbędnego mieszania, żeby piana nie traciła puszystości.
  8. Piecz około 25-30 minut w 180 stopniach. Ja na początku ustawiam grzanie dolne bez termoobiegu, a na około 5 minut przed końcem pieczenia góra-dół również bez termoobiegu.
  9. Wyciągnij o zostaw w blaszce do ostygnięcia.

masa jabłkowa

  1. Umyj, obierz jabłka i pokrój je na kawałki.
  2. Duś je na małym ogniu, pod przykryciem, aż zmiękną. Pod koniec możesz jeszcze lekko pognieść jabłka widelcem lub ugniataczką do ziemniaków.
  3. W międzyczasie zalej żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstaw ją na 10 minut.
  4. Dodaj do żelatyny jeszcze 4 łyżki gorącej wody i wymieszaj.
  5. Dodaj żelatynę do gorących jabłek, ale już nie gotujących się i wymieszaj dokładnie.
  6. Nałóż masę jabłkową na przygotowany wcześniej biszkopt. Nie wyciągaj go z foremki. Zostaw do wystudzenia masy.

śmietana

  1. Namocz żelatynę w czterech łyżkach wody przez około 10 minut. Rozpuść ją w kąpieli wodnej.
  2. Ubij śmietanę , taż żeby była jeszcze lekko płynna, a następnie dodaj cukier, zamieszaj.
  3. Dodaj żelatynę jeszcze ciepłą, ciągle mieszając.
  4. Przełóż na wystudzona masę jabłkową.
  5. Schłodź w lodówce.

Jest to moja ulubiona szarlotka na biszkopcie. Nie zawiera zbyt wiele cukru. Jest tak przyjemnie leciutka:)



Dodaj komentarz