To ciasto jest proste, dla mnie idealne w tej prostocie. Przepis jest na małą blaszkę, która ma 16 cm. Szarlotkę dzielę je na 6 porcji. Do jabłek nie dodaję cukru, nawet jeżeli nie są szczególnie słodkie. W tej szarlotce słodycz biszkoptu i kwaskowatość jabłek i śmietanka to dla mnie idealna kompozycja.
Przy okazji przygotuj lekki deser na inne dni
Możesz podwoić składniki na biszkopt i przekroić go w poprzek na 2 blaty i jedną odłożyć szczelnie zawiniętą. Po kilku dniach możesz zrobić równie lekkie ciasto z naturalną galaretką owocową.
Pamiętaj też, że lepiej składniki ważyć niż mierzyć łyżkami, bo…. łyżka łyżce nierówna.
Składniki (6 porcji – około 1400 kcal)
biszkopt
1 jajko duże
18 g mąki pszennej (1, 5 łyżki)
12 g mąki ziemniaczanej (1 łyżka)
45 g cukru (3 1/2 łyżki)
masa jabłkowa
4 średnie jabłka
2 łyżeczki żelatyny
90 ml wody (6 łyżek wody)
śmietana kremówka 125 ml
1/2 łyżeczki żelatyny
60 ml wody (4 łyżki)
1-2 łyżeczki cukru pudru.
Sposób wykonania
biszkopt
- Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wyłóż dno formy papierem do pieczenia.
- Odmierz mąki i je połącz i wymieszaj.
- Rozbij delikatnie jajko i rozdziel białko od żółtka.
- Do białka dodaj cukier i ubij na sztywną pianę. Piana musi być bardzo dobrze ubita, inaczej ciasto będzie zbite.
- Do sztywnej piany dodaj żółtko i delikatnie wymieszaj, ale tylko tyle, żeby mniej więcej równo je rozprowadzić w pianie.
- Dodaj mąki i wymieszaj równie delikatnie.
- Przełóż do przygotowanej formy. Wyrównaj powierzchnię.
Wszystko rób delikatnie bez zbędnego mieszania, żeby piana nie traciła puszystości. - Piecz około 25-30 minut w 180 stopniach. Ja na początku ustawiam grzanie dolne bez termoobiegu, a na około 5 minut przed końcem pieczenia góra-dół również bez termoobiegu.
- Wyciągnij o zostaw w blaszce do ostygnięcia.
masa jabłkowa
- Umyj, obierz jabłka i pokrój je na kawałki.
- Duś je na małym ogniu, pod przykryciem, aż zmiękną. Pod koniec możesz jeszcze lekko pognieść jabłka widelcem lub ugniataczką do ziemniaków.
- W międzyczasie zalej żelatynę 2 łyżkami zimnej wody i odstaw ją na 10 minut.
- Dodaj do żelatyny jeszcze 4 łyżki gorącej wody i wymieszaj.
- Dodaj żelatynę do gorących jabłek, ale już nie gotujących się i wymieszaj dokładnie.
- Nałóż masę jabłkową na przygotowany wcześniej biszkopt. Nie wyciągaj go z foremki. Zostaw do wystudzenia masy.
śmietana
- Namocz żelatynę w czterech łyżkach wody przez około 10 minut. Rozpuść ją w kąpieli wodnej.
- Ubij śmietanę , taż żeby była jeszcze lekko płynna, a następnie dodaj cukier, zamieszaj.
- Dodaj żelatynę jeszcze ciepłą, ciągle mieszając.
- Przełóż na wystudzona masę jabłkową.
- Schłodź w lodówce.
Jest to moja ulubiona szarlotka na biszkopcie. Nie zawiera zbyt wiele cukru. Jest tak przyjemnie leciutka:)